Aplikasi faktor yang mempengaruhi kadar tindak balas dalam kehidupan seharian.
- Penyimpanan makanan.
- Aktiviti mikroorganisma seperti bakteria dan kulat akan menyebabkan makanan rosak
- mikroorganisma ini akan berganda dengan cepat pada suhu 10`C hingga 60`C
- Bagi mengelakkan makanan daripada rosak, ia hendaklah disimpan di dalam tempat yang bersuhu 5`Cseperti peti ais- mengurangkan bakteria membiak.
- Kepingan arang yang besar tidak dapat terbakar dengan mudah kerana luas permukaan yang terdedah kepada oksigen sangat kecil.
- Oleh itu, kepingan arang batu yang kecil digunakan, ia boleh dibakar dengan mudah. Ini kerana permukaan yang besar terdedah kepada oksigen.
3. Memasak makanan.
- Pengunaan periuk tekanan. Tekanan di dalam lebih tinggi berbanding di luar periuk.
- ini akan meningkatkan suhu takat didih makanan. Makanan lebih cepat dimasak,
Pengunaan Mangkin dalam Aplikasi Industri.
- Pengunaan mangkin akan memastikan proses tindak balas berlaku pada kadar yang sederhana tetapi pada suhu yang rendah dan mengurangkan kos tenaga.
- Contoh proses industri yang mengunakan mangkin ialah:
- Proses peretakan yang mengunakan aluminium dan kromium oksida sebagai mangkin.
- pembuatan majerin yang mengunakan nikel.
- Proses haber penyediaan ammonia yang mengunakan magkin besi.
No comments:
Post a Comment